Ordvalget var vildere end ventet. Men indholdet overraskede ikke, da formand for EU-Kommissionen Ursula von der Leyen i april besøgte Beijing og kritiserede Xi Jinpings Kina for at arbejde med en unfair handelspolitik og for at udgøre en »sikkerhedsrisiko« for Europa.
Mere overraskende var det, at G7-landene – altså også USA, Canada og Japan – ved den forgangne uges møde i Hiroshima tog Ursula von der Leyens blødere formel om »derisking« til sig: Vesten skal ikke »afkoble« sig fra Kina, som visse høge i Washington gerne så det. Vesten skal »undgå unødvendige afhængigheder og risici« og skabe mere »resiliens« ved at sprede sine leverancekæder, som det hed fra G7-mødet.
»Derisking« tegner således til at blive årets geopolitiske slagord. Men:
For det første lyder »derisking« godt nok mere spiseligt end »afkobling« og »afglobalisering«. Det er bare så blødt et begreb, at det er lettere at tolke noget ind i det end ud af det.
Endelig en fornuftig artikel om EU´s samarbejde med Kina.
Fin artikel.
Kina er ikke en fjende, men en nødvendig samarbejdspartner, der selvsagt skal behandles med kritisk fornuft.
Forsøg på at svække Kina ved at modarbejde kinesisk vækst eller på anden måde destabilisere Kina kan ende i en katastrofe for os alle.
Vi er afhængige af Kina der via statsstøtte har fået nærmest monopol eller i hvert fald står meget stærkt på nogle mineraler, solceller, vindenergi og batterier. Kina har dog også i høj grad brug for vesten: Kina døjer med en ungdomsarbejdsløshed på 20 % samt 14 millioner dimittender på vej på arbejdsmarkedet. Og en meget udfordret økonomi på flere områder. Der burde jo være basis for et gensidigt samarbejde.
Tiden skal vi så bruge på at mindske afhængigheden.
Kina er grundlæggende imperium der virker ved vold og kontrol, samt krænkelse af menneskerettigheder . Og det optræder imperialistisk udadtil
@Hans Christian Jørgensen 25. maj, 2023 - 11:29
"Forsøg på at svække Kina ved at modarbejde kinesisk vækst
eller på anden måde destabilisere Kina kan ende i en katastrofe for os alle."
citat fra læserbrev
Ne, nej, nej .... vi skal ikke gøre nogen af delene.
Men vi skal insistere på lige konkurrencevilkår:
altså lige markedsadgang, overholdelse af en fornuftig arbejdsmiljø lovgivning og udledningsregulering til lands, til vands og til luft, anstændige muligheder for fagforenings organisering etc.
Jeg er for så vidt enig med Torben Lidegård, men forstår ikke helt, hvad han mener med “insistere”. Skal vi vente med at samarbejde med Kina, indtil en slags eksternt kontrolorgan har defineret, hvad “en fornuftig arbejdsmiljø lovgivning og udledningsregulering til lands og i luft, anstændige muligheder faglig og organisering etc. “ er. Det kan vi vist ikke engang blive enige om på nationalt plan og slet ikke på europæisk plan. Især det sidste etc. gør mig bekymret.
Hvem skal fremover godkende om en handelspartner er legitim. Reglerne må jo gælde for alle efter de eksisterende internationale regler om samhandel.
Måske vil et lidt mindre ambitiøst og mere konkret udspil være mere hensigtsmæssigt.
Lige konkurrencevilkår forudsætter vel også et lige lønniveau.
Kina har haft en pragmatisk tilgang til handel siden Deng Xiaoping udtalte de berømte ord :
"Kattens farve er liggyldig når bare den fanger mus" - dét og så en næsten uendelig tålmodighed når det gælder de langsigtede mål - vel at mærke uden kostbare krige.
@Hans Christian Jørgensen 25. maj, 2023 - 14:31
"Især det sidste etc. gør mig bekymret."
citat fra læserbrev
Jeg tænkte især på indsigt i eventuelle statstilskud og brug af tvangsarbejdere.
De europæiske solcelleproducenter blev udkonkurreret af de kinesiske
producenter, fordi disse modtog gedigne statstilskud, der muliggjorde en
kinesisk salgspris på solcellemoduler under den europæiske smertegrænse.
[=Samlede enhedsomkostninger]
Der er endvidere dokumenteret en forbindelse mellem en række af
de virksomheder, der benytter uighurske tvangsarbejdere til udvinding af råmaterialer til solceller i Xinjiang-provinsen og solcelleproducenterne.
Lige konkurrencevilkår forudsætter ikke samme lønniveau i Kina og EU -
forskelle i produktivitet virker modsat.