Leder

Grækerne valgte stabilitet, og lukkede øjnene for skandaler og katastrofer

På trods af skandaler og katastrofer storsejrer premierminister Mitsotakis ved søndagens græske valg. Stabilitet og økonomisk fremgang var afgørende for vælgerne. Med udsigten til en endnu stærkere Mitsotakis-regering bør der holdes skarpt øje med det græske demokratis tilstand
Premierminister Kyriakos Mitsotakis fejrer en fremgang til 40 procent af stemmerne.

Premierminister Kyriakos Mitsotakis fejrer en fremgang til 40 procent af stemmerne.

Louiza Vradi/Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
23. maj 2023

Det var et »politisk jordskælv« erklærede Grækenlands premierminister, Kyriakos Mitsotakis, efter parlamentsvalget søndag, hvor hans konservative parti, Nyt Demokrati, storsejrede.

Men jordskælv skaber omvæltning og forskydninger, og det, som valgresultatet i stedet signalerede, var, at intet har kunnet rykke på befolkningens opbakning til Mitsotakis.

Han blev ikke straffet af vælgerne for en skandale, hvor efterretningstjenesten – under tilsyn af hans egen stabschef og nevø – spionerede mod oppositionspolitikere og journalister. Ej heller af en togkatastrofe i februar, der kostede 57 mennesker livet, og som ellers blev set som symbol på en dysfunktionel stat.

At pressefriheden i Grækenland har fået de ringeste kår blandt alle lande i EU under Mitsotakis, har ligeledes ikke betydet noget. Det har de overvældende beviser for, at Mitsotakis-regeringen brutalt og illegalt tvinger asylansøgere retur over grænserne heller ikke.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er da ganske klart, at en politik, der styrker almen velfærd, vil vinde. Det tager jo også vinden noget ud af sejlene på den frygt, man kunne have i forhold til hans partis traditionelle rigmandspolitik.