Valg 2022
Læsetid: 3 min.

Valget forklaret i tal: Vælgerlussinger, S-dominans og splittelse mellem land og by

Valgdeltagelsen blev ikke prangende. Rød blok sneg sig nærmest i overtiden op på 87 mandater. Tallene viser blandt andet, at det var de store byer, der hjalp Alternativet over spærregrænsen, og at Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne især er et nordjysk fænomen
Valgdeltagelsen blev ikke prangende. Rød blok sneg sig nærmest i overtiden op på 87 mandater. Tallene viser blandt andet, at det var de store byer, der hjalp Alternativet over spærregrænsen, og at Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne især er et nordjysk fænomen

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
3. november 2022

Valggyser. Det var først med optællingen af de allersidste stemmer på Nørrebro i København, at der endelig sent tirsdag aften forelå et valgresultat, der placerede 87 mandater hos rød blok, 72 mandater hos blå blok og 16 mandater hos Moderaterne. 

Ved sin tale ved halvtotiden natten til onsdag meddelte Mette Frederiksen (S), at hun trods det røde flertal vil gå til dronningen onsdag og indgive regeringens afsked.

»Socialdemokratiet gik til valg på at danne en bred regering. Hvis et flertal af partierne peger på mig som kongelig undersøger, vil jeg afsøge, om det kan lade sig gøre. For det er det, der vil være godt for Danmark,« sagde Mette Frederiksen.

Det stod til det sidste uklart, om Lars Løkke Rasmussens Moderaterne ville få de afgørende mandater i det nye Folketing, men det ser altså ikke ud til at være tilfældet med de foreløbige optællinger fra valgkredsene.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

Hvorfor bliver de grønlandske og færøske mandater ikke præsenteret og forklaret? Har Information, ligesom flere borgerlige debattører, glemt at de altså også (endnu) er en del af kongeriget?

Alan Frederiksen, Hans Larsen, Peter Blondin, Per Kortegaard, erik pedersen, Tina Peirano, Steen K Petersen, Inger Pedersen, Daniel Santos, Torben Arendal, Morten Balling og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Og hvad blev der lige af Kristendemokraterne i jeres oversigt?

Frie Grønne kom heller ikke i Folketinget, men er alligevel med i oversigten? Når man tæller søjler i søjlediagrammet får man 13 ... men alle véd, at der var 14 partier, der stillede op.

Nu er Pape sur over at nordatlantiske stemmer gør at der kommer rødt flertal, fair at være sur; Men at han oven på Afrika på is kommentaren, nu tør at nedgøre folkevalgte i Grønland !
Jeg troede at man i det Konservative parti netop vidst hvad pli er for en størrelse

Hans Larsen, Per Bøggild, erik pedersen, Inger Pedersen, Carsten Munk, Kim Morten Nissen og Morten Balling anbefalede denne kommentar

Apropos tal:

Da 100% af stemmerne var talt op, viste DR's prognose længe at rød blok stod til 87 mandater, blå blok til 73 mandater, og Løkke stod til 16 mandater. Lagt sammen giver det 176, og med de fire nordatlantiske mandater får man en sum på 180. Spøjst at ingen bemærkede dette. De var kun optaget af at tælle til 90, og glemte at lave prøve. Det tror jeg man begynder på i tredje klasse...

Kenneth Jacobsen og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Det mest fantastiske er nok, at Socialdemokratiet blev det største parti i stort set hele Danmark med et par undtagelser.

Danmark er grundlæggende Socialdemokratisk. Og heldigvis for det. For det er her fremtiden skabes på grundlag af værdier bygget på fællesskab og solidaritet, som har gjort Danmark stærk og fået landet nærmest ubemærket hen over alle kriser igennem alle årene.

Med den fremtid der lurer om hjørnet er det de danske værdier, som skal bære os alle sammen videre sikkert ud i fremtiden, hvor vi sammen kan mestre det umulige. Det bliver ikke let med de udfordringer. Men i stærk fællesskab og solidaritet bliver det gørelig.

Valgstatistik.

Èn ting er, at Information ikke mener, Kristendemokraterne var med til valget, men at Frie Grønne var.

Lige nu sidder jeg og hører P1 Orientering, hvor der er nogle mennesker, der prøver at forklare hvorfor valgstatistikken på DR1 var så forskellig fra dækningen på TV2.

"Journalister", "Politikere" og "Brugtvognsforhandlere" ... jeg har købet en hel del brugte biler, og jeg er aldrig blevet snydt ... ;)

Allan Nørgaard Andersen

Er et af de vigtigste og mest dystre resultater af dette valg ikke, at Støjberg og hendes parti får så stor repræsentation på tinge, på trods af lederens notoriske lovbrud, løgnagtighed og svig? Nu står det klart at den slags ugerninger ligefrem kan styrke en politikers karriere og at en forbavsende stor del af befolkningen synes at målet helliger midlet. Selv om Støjberg og partiets vælgere naturligvis aldeles ikke er fascister, så må det bekymre om der er en fascistoid tendens i denne opslutning om en leder, som åbenlyst udtrykker foragt for retsstaten.
Det er bemærkelsesværdigt hvor lidt kommentariatet det sidste døgns tid har følt anledning til at behandle dette sensationelle aspekt af valget.

Hans Larsen, Ebbe Overbye og Jan Damskier anbefalede denne kommentar

Altid spændende med en god analyse af tallene.
Men hvor vil jeg ønske at I kunne lave et mere læsevenlig farvevalg, med større kontraster.
Det er meget svært for en ikke designer at se forskel på lyseblå og lyslyseblå.

"Danmarksdemokraterne - splittet mellem by og land" - det bør vække en eftertanke, da de gik til valg på, at denne splittelse bør standses. Men der er måske ikke noget nyt i, at opportunister finder egentlig ubetydelige utilfredsheder og blæser dem op, så der kun er en, vel, opportun løsning?